Graspers

De graspers tijdens het testen

De vraag


RhineTech bouwt persen voor het ontwateren van slib, bijvoorbeeld voor de recyclingindustrie. De laatste jaren is de pers vanuit een samenwerking van technische, wetenschappelijke en commerciële partijen doorontwikkeld, specifiek gericht op een nieuwe toepassing: grasverwerking.

Voor gemeenten, provincies en terreinbeheerders is de afvoer en verbranding van gemaaid gras doorgaans een grote kostenpost (in Nederland is ongeveer een miljoen hectare gras). In plaats van gras als afvalstof te zien en kosten te maken voor afvoer en verbranding, wordt gras met een graspers op duurzame wijze gescheiden in verschillende waardevolle, biologische en multitoepasbare grondstoffen.


Onze oplossing


De graspers is een machine die het vocht uit het gras perst (grasraffinage), waardoor het gescheiden wordt in vezels en natriumrijke sappen. De vezels kunnen als grondstof dienen voor onder andere de kartonindustrie en pellets voor pellethaarden, waarmee het als biologische brandstof fungeert. De eiwitten uit de sappen kunnen vermarkt worden in de voedselindustrie (bijvoorbeeld als vervanger van sojaschroot voor veevoer) en de bioplasticmarkt.

De nieuwste machine is gemiddeld drie keer zo efficiënt en heeft een hogere capaciteit dan de nu gangbare persen uit Duitsland. De huidige machine combineert verschillende technieken waardoor een zeer hoog rendement wordt behaald.

De graspers is bovendien mobiel, wat transportkosten bespaart omdat het water (waar gras voor ongeveer 80% uit bestaat) er grotendeels uit is. Ook het centraal verzamelen van gras is onnodig. De graspers komt naar het gras toe in plaats van andersom, wat hem tevens zeer geschikt maakt voor verhuur op specifieke momenten en in specifieke situaties.

De pers is multi-inzetbaar en kan ook andere pulpachtige stoffen uitpersen, zoals slootmaaisel, tomatenloof en broccolistronken.

Nieuwsbrieven en film

Schroefpers voor bio-raffinage gras
RhineTech groener dan groen

Pers in bedrijf

Cases