Split Up

De Split Up op een heftruck

Onderlosser voor veilig laden en lossen

De vraag

Wellman Recycling in Spijk, één van onze grootste klanten, maakte al jaren gebruik van kiepbakken. Dat zijn bakken waarin afvalstoffen of halffabrikaten worden opgevangen, die je met een heftruck kunt oppakken en transporteren, om ze vervolgens te legen.

Voordat de bak kan kiepen dient deze ontgrendeld te worden. Vaak wordt dit gedaan door middel van het overhalen van een handel of het trekken aan een kabel, wat problemen geeft als er bijvoorbeeld in een hoge container moet worden gelost. In veel gevallen moet de heftruckchauffeur van de heftruck af voor de bediening en vaak moeten er halsbrekende toeren worden uitgehaald om de bak tot kiepen te bewegen, wat bovendien gepaard gaat lawaai en stof.

Een ander nadeel van dit systeem is dat door het kiepen de inhoud in één keer uit de bak verdwijnt. Het geweld dat hiermee gepaard gaat, zorgt ervoor dat kiepbakken snel mankementen vertonen en daardoor niet meer goed functioneren. De kosten voor reparatie zijn vaak hoger dan de nieuwwaarde.

Onze oplossing


Een alternatief voor de kiepbak is een onderlosser: een container die aan de onderkant door middel van het spreiden van de lepels van een heftruck kan worden geopend. De reeds bestaande onderlossers kloppen qua principe, maar waren niet, zoals wij dat noemen, ‘geWellmaniseerd’.

Wij hebben dan ook een verbeterde onderlossende container ontworpen, gebouwd en getest.

Een van de aanpassingen was het aanbrengen van een openstand-beveiliging, om te voorkomen dat de spreidfunctie van de heftruck de bak uit elkaar trekt. Ook bleek bij het prototype dat er ondanks rechte wanden toch nog materiaal in kon blijven hangen (het zogenaamde bruggen van materiaal). Door de wanden taps te maken is dit probleem opgelost.

Inmiddels heeft RhineTech uitvoeringen van 1.400 liter en 2.000 liter vervaardigd en hebben we specials gemaakt voor specifieke wensen van andere klanten, waaronder SSAB. Hierbij is bijvoorbeeld de openstand-beveiliging geïntegreerd in de kopschotten van de container.

De opdrachtgever aan het woord


"De kiepbakken die wij in het verleden gebruikten werden speciaal verzwaard en volgens onze wensen geleverd. Ondanks deze maatregelen gebeurde het al te vaak dat er een kiepbak in het ongerede raakte; ontgrendeling defect, insteekkokers plat, ontgrendelingskabel eraf, complete bak eraf.

Kortom: veel reparaties en ergernis voor zowel de gebruikers als de Technische Dienst. Bovendien veroorzaakten de kiepbakken regelmatig onveilige situaties. Met de komst van de Split-up is dit verleden tijd. De bakken zijn robuust (ze zijn voorzien van een bumper rondom) en veilig om mee te werken.

Voor de afvoer van omsnoeringsdraad dat van onze PET-balen afkomt, gebruiken wij het 2.000 liter groot volume model, waarbij de openstand-beveiliging in opgenomen in het kopschot. Voor de andere toepassingen, voornamelijk afvalstromen, gebruiken we meerdere 1.400 liter Split-up’s, met de openstand-beveiliging als accessoire.

Wij zijn inmiddels helemaal kiepbak-vrij!"

Will Dingen
Production manager Wellman Recycling Spijk

Cases