Feest­­­aardvarken

Het Feestaardvarken op het Bartokplein in Arnhem

De vraag


Toen Frank Simon van Koninklijke Burgers’ Zoo in maart 2013 belde of hij met een delegatie op bezoek kon komen in het kader van een geheim project, wisten we bij RhineTech niet wat ons te wachten stond.

Samen met Hans van Vliet van ABT en Job Saltzherr van JobArt, aannemer in kunstwerken, heeft Frank ons uit de doeken gedaan waar we aan moesten denken: een Feestaardvarken ontworpen door Florentijn Hofman van 30 meter lang, 15 meter breed, 9 meter hoog en een totaalgewicht van 150 ton.

Wat bleek, het ontwerp van het Feestaardvarken was op dat moment opgedeeld in 23 stukken, die allemaal in elkaar zouden moeten passen. En er was een strakke deadline. De opdeling was noodzakelijk omdat het een verplaatsbaar en dus demontabel kunstwerk moest worden.

De vraag aan RhineTech: hoe gaan we dit varkentje wassen?


Onze oplossing


Om werk en materiaal te besparen stelde RhineTech voor om de afzonderlijke delen zo groot mogelijk te maken. Het werden er uiteindelijk 13, die ieder precies op een dieplader pasten.

Een stalen frame vormde de basis waarop het skelet is opgebouwd. Op deze basisframes, met een maximale breedte van 3.900 mm, zijn spanten/flenzen aangebracht in ST 52,3. Dit staal heeft een hogere treksterkte dan normaal constructiestaal, waardoor gewicht werd bespaard. De stalen flenzen (62 stuks in totaal) bepalen de vorm van het Feestaardvarken en vormen met een boutverbinding de koppeling tussen de verschillende delen. Tussen de spanten is een buisconstructie aangebracht voor de schoring van de spanten onderling en de doorkoppeling ervan. Ook de hijspunten van de verschillende delen zijn op doorgerekende bevestigingspunten aangebracht (M24).

JobArt heeft, nadat het ‘karkas’ achter in de hal was samengebouwd, betonijzer en spuitbeton aangebracht, wat als het ware de huid vormde. Het betonijzer is met een maaswijdte van 150 x 150 mm aangebracht. Vervolgens is het Feestaardvarken in kleur gespoten en vanaf de hal van RhineTech op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) met diepladers op transport gegaan, naar het Bartokplein in het centrum van Arnhem.


De opdrachtgever aan het woord


"Burgers’ Zoo, in 2013 het Koninklijk predicaat verkregen, wilde ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan een cadeau geven aan de stad Arnhem. Besloten is om een kunstwerk te geven dat de stad met de dierentuin moest verbinden. De kunstenaar die de opdracht kreeg heeft een reusachtig aardvarken ontworpen.

De plaats van het kunstwerk was nabij het centrum van de stad en niet geschikt om ter plaatse een dergelijk bouwproject te realiseren. Dat leidde ertoe dat het kunstwerk elders gemaakt moest worden en dus ondanks zijn gigantische omvang verplaatsbaar moest zijn. Vanwege het jubileumjaar en het aanstaande hoogseizoen was er een strakke deadline.

Met die informatie klopten we in maart 2013 aan bij RhineTech. Met hun vakmanschap, slimme oplossingen en betrokkenheid leverden zij een belangrijke bijdrage aan de realisatie van dit bijzondere project.

De 10 meter hoge en 25 meter brede productiehal van RhineTech (inclusief twee 6,3 tons bovenloopkranen) en de kennis en kunde op het gebied van staalconstructies waren bij de bouw van het Feestaardvarken onontbeerlijk en hebben er toe geleid dat er in de stad Arnhem een groots kunstwerk ligt dat een geweldige impuls heeft gegeven aan de omgeving."

Frank Simon
Manager Techniek Burgers’ Zoo

Cases