De vraag
Het hoogspanninglaboratorium van Energiebedrijf DNV Kema in Arnhem kreeg steeds meer vraag naar het testen van kabelverbindingen (moffen) onder water. De bestaande provisorische testbak voldeed niet meer en het werd tijd voor een taylor made testcontainer, geïsoleerd, van roestvrij staal en waarin de waterniveauregeling en verwarming waren geïntegreerd.
De moeilijkheid hierbij was dat de kabels van een dusdanige diameter zijn dat ze niet meer kunnen buigen. Voorwaarde was dus dat de kabels door de kopschotten van de bak moeten lopen, wat voor de grootste uitdaging zorgde: het maken van een goede afdichting.
Daarnaast moest de testcontainer transportabel zijn, uiteraard zonder kans op vervormen.
Onze oplossing
RhineTech heeft aan de hand van een plan van de KEMA een nieuwe container ontwikkeld en gebouwd. Deze heeft een waterbak met elektrische verwarmingselementen, is van roestvrij staal, volledig afgedicht en geïsoleerd, wat het mogelijk maakt in de bak een temperatuur van 90 graden te hebben, zonder dat de buitenkant warm wordt.
De geïntegreerde pompinstallatie met besturing en de sensoren maken alle soorten metingen mogelijk. De techniek zorgt voor een constante waterstroom en constante temperaturen, waardoor de testende partij alles in eigen hand heeft. De testcontainer zorgt ervoor dat tests aan alle internationale eisen voldoen.
Omdat de kabelmoffen onder 1 meter waterkolom moeten worden getest ontstaat een overdruk, die kan worden opgevangen door de bak en het afneembare deksel. Aangezien het om kabels van verschillende diameters gaat heeft RhineTech verschillende afdichtingsets ontworpen.
Om de testbak transportabel te maken is een gecertificeerd hijsjuk gemaakt en is het onderframe voorzien van hijspunten. Hiermee is hij zowel te verplaatsen met een bovenloopkraan als met een heftruck, om de bak zo in verschillende proefopstellingen te plaatsen.

