De vraag


Een bomenrooierij kwam via-via terecht bij RhineTech voor een velkop aan een speciaal daarvoor bestelde kraan. De specificaties van de kraan waren al vastgesteld en daarmee stond ook het maximale gewicht van de velkop reeds vast. Ook was duidelijk dat de af te zagen boom van grote omvang was.

De vraag was of wij in staat waren een oplossing te bedenken die weinig gewicht combineerde met een hoge belastbaarheid qua koppel. De kraan was namelijk bedoeld om op moeilijke en gevaarlijke plaatsen bomen te rooien, zoals in een woonwijk boven huizen en langs straten in de bebouwde kom.


Onze oplossing


De aandrijving van de velkop diende geheel hydraulisch te worden en moest op afstand bedienbaar zijn. Om in alle standen een boom of tak te kunnen klemmen bleek het noodzakelijk om een 360 graden draaibeweging te combineren met een 270 graden verdraaibare arm, waaraan een klem is gemonteerd.

Dat er gezaagd moest gaan worden werd al snel duidelijk, aangezien het gewicht van een knipfunctie te zwaar bleek. Uiteindelijk zijn er twee zagen toegepast, om in elke situatie een zaag te kunnen gebruiken.

De draaibeweging wordt aangedreven door zes hydromotoren en de verdraaibare arm door middel van een planetaire tandwielkast met één hydromotor.

Cases